Het Afvoerkanaal
Een vlekkeloos functionerend afvoerkanaal is cruciaal voor de optimale prestatie van uw kachel. Voor een solitaire houtkachel is het geoorloofd om een enkelwandig afvoerkanaal te hanteren totdat het uit het zicht verdwijnt.
Nabij een houten muur of plafond dient men 20 centimeter voor het afvoerkanaal aan het oog onttrokken wordt, over te gaan op een dubbelwandig systeem. Vanaf dit junctuur dient alles in dubbelwandige constructie uitgevoerd te worden. Indien men door een reeds bestaande stenen schoorsteen een afvoerkanaal installeert, kiest men voor een dubbelwandig flexibel model.
- Stem de diameter van het afvoerkanaal altijd af op de aansluitingsmaat van de kachel.
- Initieer altijd met een segment van één meter alvorens een bocht te implementeren.
- Benut bochten die niet steiler zijn dan 45 graden.
- Waarborg dat het afvoerkanaal ten minste 50 centimeter boven het dak uitsteekt.
- Verzeker een onbelemmerde uitmonding van het afvoerkanaal (let op obstakels zoals bomen en dakkapellen).
Zuurstofvoorziening in de woonruimte
- Vuur vereist zuurstof; zorg daarom voor een adequate zuurstoftoevoer. Een gebrekkige zuurstoftoevoer resulteert in suboptimale verbranding, aanslag op de ramen en rookontwikkeling uit de kachel.
- Veel kachels zijn uitgerust met een externe luchttoevoer, waardoor lucht van buitenaf of uit de kruipruimte aangevoerd kan worden.
- Kies de diameter van de luchttoevoerslang conform de aansluitmaat van de kachel. Let op dat de zuurstofvoorziening niet gehinderd wordt door knikken en bochten.
Sierkappen op het Dak
- Het gebruik van decoratieve dakversieringen leidt vaak tot complicaties, aangezien deze de rookgasafvoer belemmeren en terugslag veroorzaken.
- Bij de inaugurale stooksessie kunnen rook en een onaangename lucht vrijkomen, hetgeen wijst op het inbrandproces van de kachel. Na een grondige eerste verbranding zal dit euvel verholpen zijn.
- Overweeg een vloerplaat als de kachel op een houten, pvc of ander type vloer staat die beschadigd kan raken door vallende deeltjes.
Welke houtkeuze voor de kachel?
De selectie van het houttype is essentieel voor een schone en efficiënte verbranding zonder overlast voor de omgeving.
Het hout dient droog te zijn, met een maximaal vochtpercentage van 18%. Te vochtig hout leidt tot vergassing en extreme temperaturen, waardoor de kachel onherstelbaar beschadigd kan raken. Geschikte houtsoorten voor de kachel zijn:
- Elzenhout
- Essenhout
- Berkenhout
- Eikenhout
- Pini Kay
Absoluut te vermijden in de kachel zijn:
- Kolen
- Pallet hout
- Naaldhout
- Populierenhout
- Kastanjehout
- Azobehout
- Merantihout
- Vervuild hout
- Tropische houtsoorten
Incorrect houtgebruik kan leiden tot:
- Afbrokkelen van verf
- Loslaten van de print op het glas
- Scheuren en afbrokkelen van vuurplaten en deflectoren
- Beschadiging van het kachelkoord
Waar vind ik meer informatie over houtkachel?
Zorg dus voor een goedwerkende en veilige kachel zodat het voor iedereen veilig blijft. Ben je op zoek naar meer tips, vragen of een houtkachel kijk dan eens rond bij HGB trading in Beverwijk. Met zowel een online- als fysieke shop heb je een ruime keuze aan houtkachels en inzethaarden.